Sportmassage

green flower

Meer en meer mensen zijn bewust bezig met hun lichaam. Waardoor sport een deel van ons leven is geworden, Ieder op zijn eigen niveau en intensiteit.

Sportmassage is het toepassen van een complex van handgrepen op een ontbloot en ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sportbeoefenaar. Het doel is om de lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van de sport weg te nemen, of deze zo min mogelijk te doen voelen. Een sportmassage is dus een welkome aanvulling op het sporten. Een sportmassage na een intensieve training kan het herstel van de spieren bevorderen. Maar kan ook als ontspanning werken.

Ook kan een sportmassage voor een wedstrijd of training uitkomst bieden om op deze manier de spieren al op te warmen en te prikkelen, waardoor de kans op eventuele blessures kan worden voorkomen. Een optimale start voor een evenement waar er iets van uw lichaam wordt verwacht.

Let wel, een sportmassage voor een evenement kan nooit de warming up vervangen, en dient dus enkel als aanvulling. Wel kan worden gesteld dat een regelmatige massage de algemene prestaties verbeteren. Sportmassage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen – als deze het directe gevolg zijn van een lichamelijke inspanning – terug te dringen. De afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen (pijn of kramp) veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd.
De stofwisseling wordt hierdoor positief beïnvloed waardoor sneller herstel mogelijk is en weer sneller een bepaalde prestatie geleverd kan worden.

Een ander effect, bij vrijwel iedere vorm van massage, is psychische en lichamelijke ontspanning. Naast het ontspannen gevoel dat dit geeft, zal ook dit effect het lichaam sneller laten herstellen. Sport en verrichtingen in het dagelijkse leven hebben vaak dezelfde invloed op ons lichaam, daarom is (sport)massage ook voor niet-sporters erg zinvol.

NB: Sportmassage mag nooit worden toegepast (de eerste dagen/weken) na een spierscheur, bij een ontsteking of wond van de huid, of als iemand koorts heeft. Als de spieren heel zwaar belast zijn, is het beter om de massage enkele dagen uit te stellen.